Διαφορά μεταξύ Life coaching και Ψυχολογίας

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Life coaching και Ψυχολογίας;

coaching vs psychology

coaching vs psychology

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Life coaching και Ψυχολογίας;

Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύονται μεταξύ της ψυχολογίας και του life coaching. Αυτά τα δύο πεδία είναι πολύ διαφορετικά!

Η κλινική ψυχολογία είναι η διάγνωση και η θεραπεία των διανοητικών και συναισθηματικών διαταραχών, ενώ το life coaching βοηθά τους ψυχικά υγιείς ανθρώπους να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους. To life coaching δεν έχει καμία σχέση με τη θεραπεία σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων και δεν έχει αυστηρούς κανόνες ή μεθόδους. To life coaching επικεντρώνεται στη βελτίωση της πνευματικής, συναισθηματικής, σωματικής και πνευματικής ευημερίας ενός ατόμου. 

Σε αντίθεση με την ψυχολογία, τo life coaching είναι ένα σχετικά νέο πεδίο που εμφανίστηκε καθώς η σύγχρονη ζωή έγινε πιο περίπλοκη και αγχωτική.Σε ένα τόσο αγχωτικό περιβάλλον, οι άνθρωποι βρίσκονται μπερδεμένοι, χαμένοι και στρεσαρισμένοι και οι περισσότεροι από εμάς χρειάζονται λίγη καθοδήγηση. Αυτό είναι που κάνει ένας life coach και όχι ένας ψυχοθεραπευτής ή ψυχαναλυτής.

To life coaching μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πεδίο που συνδυάζει και λαμβάνει τα καλύτερα από τις ακόλουθες επιστήμες:

ψυχολογία

ψυχοθεραπεία 

ψυχανάλυση 

συμβουλευτική

εργασιακή ψυχολογία 

διοίκηση επιχειρήσεων

Οι ψυχολόγοι βοηθούν τους ανθρώπους να εντοπίσουν, να αποκαλύψουν και να διαχειριστούν παρελθοντικά θέματα ή τραυματικές εμπειρίες προκειμένου να βελτιώσουν την παρούσα κατάσταση τους. Οι life coaches βοηθούν τους ανθρώπους με συναισθηματικά και γνωσιακά ζητήματα να ξεπεράσουν δύσκολες παρούσες καταστάσεις και να πετύχουν προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους. 

Παρακάτω είναι 3 μεγάλες διαφορές μεταξύ life coaching και ψυχολογίας

1) Επιθυμία για αλλαγή

Οι άνθρωποι που έχουν την επιθυμία να αλλάξουν τον εαυτό τους και να υιοθετήσουν μια πιο αισιόδοξη στάση στη ζωή τους χρειάζονται έναν life coach. Προσεγγίζουν δηλαδή τους life coaches από την ελεύθερη βούληση με μια εσωτερική επιθυμία να αλλάξουν. Η κατάσταση του νου του πελάτη είναι μια σημαντική διαφορά. Οι life coaches ασχολούνται με υγιή άτομα που είναι φιλόδοξοι και είναι πλήρως υπεύθυνοι για τις ψυχικές τους ικανότητες. Επιζητούν τη βοήθεια των life coaches για να τους βοηθήσουν να μειώσουν το άγχος, να μάθουν τις δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου, να δώσουν προτεραιότητα, να οργανώσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Από την άλλη πλευρά η ψυχολογία ασχολείται συχνά με ανθρώπους που είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τους άλλους και που συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται βοήθεια.

2) Δομή

Όπως προαναφέρθηκε, το life coaching είναι ένας τεράστιος και διαφοροποιημένος τομέας χωρίς δομημένους κανόνες ή τεχνικές θεραπείας. Αντίθετα, η ψυχολογία έχει ένα σύνολο βασικών αρχών, καθορισμένες μεθόδους θεραπείας και έχει μια πολύ οργανωμένη δομή. To life coaching εξελίσσεται συνεχώς και υιοθετεί νέες και αποτελεσματικές τεχνικές.

3) Ευκολία

Ένα από τα οφέλη του life coaching είναι ότι μπορεί να γίνει απομακρυσμένα, με την έννοια ότι ένας πελάτης μπορεί να λάβει coaching συνεχώς, χωρίς διακοπή ακόμα κι αν ο life coach δεν είναι στην ίδια πόλη. Η προπονητική ζωή είναι πιο βολική και ευέλικτη, καθώς αυτή η απομακρυσμένη θεραπεία δεν μπορεί να θεωρηθεί στην κλινική ψυχολογία.

 

Scroll to Top