Meta στην Ευρώπη: “Βόμβα” Ζούκερμπεργκ για αποχώρηση

Σαν βόμβα έπεσε η δήλωση του Μαρκ την προηγούμενη εβδομάδα, ότι σκέφτεται την αποχώρηση της Meta σε περίπτωση που δεν καταφέρει να επεξεργαστεί δεδομένα Ευρωπαίων σε διακομιστές των ΗΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό για τη Meta;

facebook instagram

Σύμφωνα με το news 247, εάν η Meta δεν έχει την επιλογή να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα από τους Ευρωπαίους χρήστες της σε διακομιστές που εδρεύουν στις ΗΠΑ, το Facebook και το Instagram ενδέχεται να κλείσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ χωρών και περιοχών είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή των υπηρεσιών της.

Μέχρι τώρα, η Meta χρησιμοποιούσε το διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων που ονομάζεται ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων ως νομική βάση για την πραγματοποίηση της διαβίβασης δεδομένων.

Αυτή η συνθήκη ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020, λόγω παραβιάσεων της προστασίας δεδομένων.

Έκτοτε, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάζονται για μια νέα ή ενημερωμένη έκδοση της συνθήκης.

Εκτός από την ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Meta χρησιμοποιεί και τις λεγόμενες συμφωνίες μοντέλων ή Τυπικές συμβατικές ρήτρες, ως την κύρια νομική βάση για την επεξεργασία δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε αμερικανικούς διακομιστές.

Αυτές οι πρότυπες συμφωνίες βρίσκονται εξίσου υπό έλεγχο των Βρυξελών και άλλων μελών της ΕΕ.

Η δήλωση της Meta:

meta

«Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε, ούτε έχουμε κάποιο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται σε μεταφορές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να λειτουργούν κάποιες παγκόσμιες υπηρεσίες».

«Όπως και άλλες εταιρείες, έχουμε ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόμαστε σε Τυπικές Συμβατικές Ρήτρες, αλλά και στις απαραίτητες διασφαλίσεις δεδομένων για τη λειτουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας».

«Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα, και όπως περισσότερες από 70 ακόμα εταιρείες μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά το πιθανό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις».

Στο δια ταύτα:

Αν και νομίζω ότι όλο αυτό είναι μια μορφή πίεσης από τη μεριά του Ζούκερμπεργκ στα πλαίσια ενός επικοινωνιακού «παιχνιδιού», δεν αποκλείεται το σενάριο να γίνει πραγματικότητα.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή και η Meta αποχωρήσει, θα ζήσουμε ένα καταστροφικό γεγονός με συνέπειες στις διαδικτυακές υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται πολλοί άνθρωποι και επιχειρήσεις.

Σίγουρα η αγορά θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα υπάρξει μεγάλο disruption στις θέσεις εργασίας και τους τζίρους των επιχειρήσεων (ευρωπαϊκών και μη).

Ας ευχηθούμε να πρυτανεύσει η λογική (όπως λέγαμε και στις εκθέσεις που γράφαμε) και η ήδη ταλαιπωρημένη αγορά, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, να μην δεχθεί κι άλλο χτύπημα.

Τι κάνουμε στο μεταξύ;

Το έχω ξαναπεί και το έχω ξαναγράψει αλλά πολλοί δεν το παίρνουν στα σοβαρά γιατί νομίζουν ότι το κάνω για να πουλήσω τις υπηρεσίες μου.

Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να μείνει κρυφή.

Υπάρχουν 2 τρόποι για να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστεί να «κατεβούμε από το καράβι» της Meta:

  1. Πρέπει να «χτίσουμε» την επιχείρησή μας σε ψηφιακά μέσα δική μας ιδιοκτησίας π.χ. email marketing & website
  2. Πρέπει να έχουμε πλέον μεγαλύτερη διασπορά στην παρουσία μας στα social media.

Το ξέρω ότι είναι δύσκολο και χρονοβόρο αλλά είναι πιο ασφαλές.

Σκεφτείτε τι συνέπειες θα υπάρξουν για έναν άνθρωπο που βιοπορίζεται ως influencer στο Instagram, σε περίπτωση που η Meta αποφασίσει να αποχωρήσει.

Δεν θέλει πολύ σκέψη, θα μείνει άνεργος την επόμενη μέρα.

Κι οι συνέπειες θα μετακυλήσουν και στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο για να προωθήσουν, μέσω αυτού, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Scroll to Top