Το blackout του Facebook και το “μάθημα” που πήραμε

facebook

Facebook ” η σελίδα δεν βρέθηκε! “

Στις 4 Οκτωβρίου ζήσαμε το πρωτοφανές, αλλά όχι απίθανο γεγονός! Οι πλατφόρμες Facebook, Instagram, Messenger και What’up «πέσανε» για πολλές ώρες. Κάθε επικοινωνία με τους φίλους μας χάθηκε, δεν υπήρχε πρόσβαση στο λογαριασμό μας και τo Twitter έκανε πάρτι!

facebook

Για τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Οι διαφημίσεις δεν προβάλλονταν φυσικά σε κανέναν και οι πωλήσεις μέσω των συγκεκριμένων social media μηδενίστηκαν. Το οξύμωρο είναι ότι οι διαφημιστικοί λογαριασμοί χρεώθηκαν κανονικά, ο Μαρκ σφύριζε αδιάφορος και μερικά εκατομμύρια μπήκαν στα ταμεία του Facebook χωρίς να παρέχει υπηρεσίες διαφήμισης.

Κάποιοι μίλησαν για κυβερνοεπίθεση, ενώ το Facebook επίσημα απέδωσε το γεγονός σε προγραμματισμένη εργασία στους servers του, που όμως «πήγε λίγο στραβά».

Προσωπικά δε νομίζω να μάθουμε ποτέ την αιτία και να σας πω την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Αυτό που με ενδιαφέρει σε αυτό το γεγονός είναι να δω τι μπορώ να κρατήσω εγώ σαν επαγγελματίας που δραστηριοποιούμαι στα social media ώστε να μην μείνω στον αέρα στο μέλλον.

facebook

Αυτές τις σκέψεις-μαθήματα-συνειδητοποιήσεις θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας και είναι οι εξής:

1.Είσαι επισκέπτης.

Το Facebook είναι ένα site, το facebook.com. Εκεί, έχουμε κάνει όλοι ένα λογαριασμό και ουσιαστικά φιλοξενούμαστε χωρίς καμία υποχρέωση από τη μεριά του Facebook. ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΑΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ FACEBOOK!

Αύριο ο Μαρκ μπορεί να αποφασίσει να το κάνει συνδρομητικό (και μη νομίζετε ότι θα σηκώσουμε μπαϊράκι και θα φύγουμε, το marketing θα βρει τον τρόπο να μας πείσει να μείνουμε).

Ή μπορεί να βγει και να πει ότι όποιος έχει σελίδα, δεν πρόκειται να του δείχνω καμία δημοσίευση αν δεν είναι χορηγούμενη.

Ίσως αυτά είναι ακραίες υποθέσεις αλλά πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία.

Αυτό που δεν αποτελεί φαντασία όμως είναι πως έχω δει λογαριασμούς με χιλιάδες followers να χακάρονται ή να απενεργοποιούνται σε μια νύχτα.

Όπως επίσης πραγματικότητα είναι το ότι ο follower δεν είναι πελάτης.

2.Το κόστος διαφήμισης ανεβαίνει και η οργανική απήχηση συνεχώς μειώνεται.

Έχω λογαριασμό στο Facebook από το 2007, επαγγελματική σελίδα από το 2017, έχω τρέξει πάνω από 100 διαφημιστικές εκστρατείες κι έχω επενδύσει αρκετές χιλιάδες ευρώ σε χορηγούμενες διαφημίσεις.

Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι «το παιχνίδι» συνεχώς δυσκολεύει. Το κόστος για να έχεις τα ίδια αποτελέσματα συνεχώς αυξάνει κι όλο και μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας πηγαίνει στα ταμεία του Μαρκ.

Φταίει ο ανταγωνισμός που αυξάνεται, φταίει ο αλγόριθμος που συνεχώς αλλάζει, φταίει η νομοθεσία που προσπαθεί να προστατεύσει τα προσωπικά μας δεδομένα (εδώ γελάμε όσο πιο δυνατά μπορούμε);

Δεν ξέρω!

Αυτό που ξέρω είναι ότι η οργανική απήχηση πλέον είναι μηδενική (1%-3%) και για να μπορέσει πλέον κάποιος να έχει αποτελέσματα θα πρέπει να είναι επαγγελματίας ή να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία.

3.Οι περιορισμοί συνεχώς αυξάνουν.

Δεν μπορείς να έχεις πάνω από 5.000 φίλους, δεν μπορείς να στείλεις πάνω από 50 προσκλήσεις τη μέρα, δεν μπορείς να δημοσιεύεις ό,τι θέλεις κι αν δε συμμορφωθείς με τους κανονισμούς μπορεί να απενεργοποιηθεί ο διαφημιστικός σου λογαριασμός ή το προφίλ σου.

Μέχρι ένα σημείο συμφωνώ με τους περιορισμούς, για να μην γίνει μπάχαλο με τα spam ή τις διαφημίσεις παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών.

Βλέπω όμως καθημερινά, λογαριασμούς (προσωπικούς, επαγγελματικούς και διαφημιστικούς) να μπλοκάρονται ή να απενεργοποιούνται χωρίς λόγο και αιτία. Απλά και μόνο επειδή ο αλγόριθμος «διάβασε» κάτι που δε θα έπρεπε να υπάρχει.

Η επικοινωνία με το support δύσκολη και 9 στις 10 φορές οι αποφάσεις αμετάκλητες.

facebook

Τι κάνουμε λοιπόν; Παρατάμε τα Social Media;

Όχι! Σε καμία περίπτωση!

Απλά το «μάθημα» της 4ης Οκτωβρίου 2021 μας διδάσκει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το Facebook, το Instagram κτλ. για να χτίσουμε τα δικά μας μέσα επικοινωνίας.

Πλέον υπάρχει κι ολοένα αυξάνεται η τάση του Zero Party Data. Zero Party Data σημαίνει ότι εσείς κατέχετε τις πληροφορίες και τα στοιχεία των πελάτων σας. Επίσης σημαίνει ότι οι πληροφορίες και τα στοιχεία αυτά, δόθηκαν σε εσάς από τους πελάτες σας με τη θέλησή τους κι όχι από κάποιο cookie ή tracking πρόγραμμα εν αγνοία τους.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι χρειάζεται να χτίσουμε επικοινωνία από μέσα δικής μας ιδιοκτησίας όπως το site μας και φυσικά τη λίστα των email.

Λατρεύω το email marketing!

  • Μπορώ να γράψω ό,τι θέλω χωρίς να με μπλοκάρει κανένας Μαρκ.
  • Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη mailing list μου είναι εκεί με τη θέλησή τους κι αν θέλουν μπορούν να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή.
  • Μπορώ να εκτυπώσω τη λίστα των email σε ένα φύλλο χαρτί και να μην φοβάμαι ότι θα κρασάρει κάποιος server και θα τα χάσω.
  • Δεν παραβιάζω-βιάζω την πλοήγηση στο ίντερνετ με ενοχλητικά pop-up παράθυρα, που είναι τόσα πολλά σε κάποια site που δεν ξεχωρίζεις το site από τις διαφημίσεις.
  • Και τέλος μπορεί ένας άνθρωπος που βρίσκεται στη λίστα μου να μου απαντήσει και να ξεκινήσει μια αμφίδρομη επικοινωνία.

 Συμπερασματικά:

  1. Κρατάμε τα Facebook/Instagram κανονικά.
  2. Zαχαρώνουμε/γλυκοκοιτάμε και κανένα άλλο social media (δε θα το μάθει ο Μαρκ για να παρεξηγηθεί)
  3. Χτίζουμε λίστα με email (όχι αύριο, χθες).
  4. Δημιουργούμε ένα απλό site/blog για να μπορεί ο κόσμος να μας βρει κι εκτός social media.

Μην ξεχνάτε, οι πελάτες σας και το κοινό σας είναι πολύ σημαντικοί για να αφήσετε την επικοινωνία μαζί τους σε ένα και μόνο κανάλι.

Scroll to Top