12 συμβουλές για αποτελεσματικότερη εύρεση εργασίας!

12 συμβουλές για αποτελεσματικότερη εύρεση εργασίας!

12 συμβουλές για αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας

12 συμβουλές για αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας

12 συμβουλές για αποτελεσματικότερη εύρεση εργασίας!

Οι παρακάτω συμβουλές αποτελούν έναν οδηγό που θα σε βοηθήσει σε μια πιο αποτελεσματική και εστιασμένη εύρεση εργασίας. Σίγουρα δεν είναι πανάκεια, αλλά η 10ετής μου εμπειρία από το χώρο των επιχειρήσεων και την πρόσληψη προσωπικού μου έχει δείξει ότι τα συγκεκριμένα βήματα είναι το βέλτιστο πλάνο για κάποιον/α που αναζητά εργασία!

1. Το να κάνεις αίτηση για εργασία σε οποιαδήποτε εταιρία ή εργοδότη προσλαμβάνει δεν είναι και πολύ καλή ιδέα.

Εστιάσου και ψάξε εργασίες για τις οποίες έχεις τα προσόντα. Το να στέλνεις βιογραφικά εδώ κι εκεί δεν είναι αποτελεσματικό γιατί και τα προσόντα σου δεν ταιριάζουν με όλες τις θέσεις εργασίας κι εσύ σχηματίζεις λάθος εικόνα για τον εαυτό σου κι απογοητεύεσαι. Εναλλακτικά κάνε μια λίστα με εταιρίες ή εργοδότες που θέλεις να συνεργαστείς επαγγελματικά και απευθύνσου εκεί, άσχετα με το αν υπάρχει ή όχι κενή θέση εργασίας

2. Μην σταματάς να κάνεις αιτήσεις για εργασία ενώ περιμένεις απάντηση από έναν εργοδότη.

Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να σταματάνε την αναζήτηση όταν περάσουν μια συνέντευξη όπου πιστεύουν ότι θα έχει θετική έκβαση. Τις περισσότερες φορές όμως οι προσδοκίες μας δεν συνάδουν με την πραγματικότητα και χάνουμε χρόνο περιμένοντας.

3. Προσάρμοσε το βιογραφικό σου στα προσόντα που απαιτεί η θέση εργασίας.

Σκέψου ότι ο άνθρωπος που θα λάβει το βιογραφικό σου δε θέλει να ξέρει όλο τον εργασιακό σου βίο ή όλα τα προσόντα και τις δεξιότητές σου. Για να του τραβήξεις την προσοχή και να σε καλέσει σε συνέντευξη θα πρέπει να του «απαντήσεις» στα ερωτήματα: α) «γιατί να σε προσέξει» και β) «τι είναι αυτό που έχεις εσύ και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην εταιρία».

4. Ντύσου σα να είσαι ήδη πετυχημένος στο επάγγελμά σου όταν πηγαίνεις σε μια συνέντευξη.

Ξέρω ότι η εμφάνιση δε θα έπρεπε να μετράει, αλλά στην πραγματικότητα μετράει! Τα πρώτα λεπτά μιας συνέντευξης είναι και τα πιο κρίσιμα για να δημιουργήσεις μια θετική εντύπωση. Μεγάλη προσοχή να είσαι ντυμένος κατάλληλα για τη θέση εργασίας. Δεν μπορείς για παράδειγμα να πας για συνέντευξη σε μια γραφιστική εταιρία και να είσαι ντυμένος με κουστούμι και γραβάτα.

5. Να είσαι ο εαυτό σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Τυποποιημένες απαντήσεις, ψεύτικα χαμόγελα και το να λες αυτό που πιστεύεις ότι ο άλλος θέλει να ακούσει αποθαρρύνουν τον εργοδότη. Οι εργοδότες θέλουν να ξέρουν ποιόν προσλαμβάνουν και περιμένουν την πρώτη μέρα στην εργασία να δουν το άτομο που προσέλαβαν.

6. Διαμόρφωσε επαγγελματικά το προφίλ σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εργοδότες και οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ανθρώπινο δυναμικό πλέον τα «συμβουλεύονται» αρκετά, ειδικά το Facebook και το LinkedIn. Θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με τη δουλειά σου ή τις σπουδές σου και να βάλεις αναρτήσεις, φωτογραφίες και δημοσιεύσεις που αναδεικνύουν τον επαγγελματισμό σου.

7. Χρησιμοποίησε τη δεξιότητα της αφήγησης προκειμένου να αναδείξεις τις δεξιότητές σου.

Όταν σε ρωτήσουν σε κάποια συνέντευξη πως χειρίστηκες μια προηγούμενη κατάσταση δώσε λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις δεξιότητες που έχει και θέλεις να επικοινωνήσεις. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Πολύ εργοδότες ρωτάνε: «είχες στο παρελθόν κάποια διαφωνία που οδήγησε σε έντονο κλίμα για ένα συγκεκριμένο θέμα με κάποιον συνεργάτη»; Το να απαντήσεις με ένα ξερό «όχι» δεν λέει και πολλά για σένα. Το να πεις όμως ότι : «θυμάμαι μια φορά που ήμουν μέλος σε έναν σύλλογο και έπρεπε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση υπήρξε μεγάλη διαφωνία μεταξύ των μελών. Αυτό που έκανα εκείνη τη στιγμή ήταν να γράψω τις θέσεις του καθενός σε έναν πίνακα κι από κάτω ομαδικά να καταγράψουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε θέσης. Στη συνέχεια καταλήξαμε σε μια κοινώς αποδεκτή απόφαση». Με αυτό τον τρόπο, εύκολα, ο εργοδότης ή ο άνθρωπος με τον οποίο κάνεις τη συνέντευξη αναγνωρίζει τον αυτοέλεγχο, την πρωτοβουλία, την ομαδικότητα και τις ηγετικές ικανότητες που έχεις!

8. Ποτέ μην λες άσχημα πράγματα για προηγούμενους συνεργάτες σου.

Αυτός που τα ακούει έχει την εντύπωση ότι τα ίδια θα λες και για αυτόν ή την εταιρία σε περίπτωση που αποχωρήσεις ή και νωρίτερα.

9. Μετά από μια συνέντευξη είναι πολύ έξυπνο να στείλεις μια ευχαριστήρια επιστολή.

Αυτό δείχνει και ότι εκτίμησες το γεγονός ότι σε κάλεσαν για συνέντευξη και τους υπενθυμίζεις ότι είμαι εδώ και περιμένω τη θετική σας ανταπόκριση! Επίσης με τον τρόπο αυτό δείχνεις και μια δεξιότητα που στις μέρες μας σπανίζει, τη δεξιότητα της ευγνωμοσύνης.

10. Η δικτύωση είναι ουσιώδης συστατικό σε μια πετυχημένη αναζήτηση εργασίας.

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας καλύπτονται μέσω της δικτύωσης πριν προλάβουν να δημοσιευθούν στην εφημερίδα ή στις ιστοσελίδες. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις εργασία παρά μόνο όταν κοινοποιήσεις στους γνωστούς σου ότι ψάχνεις.

11. Οι συστάσεις κάνουν μεγάλη διαφορά στην εύρεση εργασίας.

Πάρε συστάσεις από όπου μπορείς: καθηγητές, συνεργάτες, πρώην συνάδερφοι ή πρώην εργοδότες, πελάτες ή προμηθευτές.

12. Συνεργάσου με έναν σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ένας επαγγελματίας θα σε καθοδηγήσει πιο εύκολα στα πρώτα σου στάδια προετοιμασίας, θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα δυνατά σου σημεία, να φτιάξεις το βιογραφικό σου και να στοχεύσεις πιο αποτελεσματικά στη θέση εργασίας που σου ταιριάζει.

Scroll to Top